Bahan-bahan Crepe Durian :
- Isi Durian.
- 50 gram Tepung Gandum
- 1 penutup esen vanilla
- pewarna kuning
- 1 sudu besar tepung ubi kayu
- 3 biji telur
- 3 sudu teh butter
- 160ml air
- 2 sudu besar gula halus
Cara-caranya :
Dalam bekas, campurkan tepung gandum dan tepung ubi.
Masukkan sekali gula halus atau gula caster.
Kacau dalam bekas yang disediakan dan campurkan
Masukkan susu cair tak kira susu ideal atau susu fresh milk pun boleh
Campurkan ke dalam bekas tadi
Kacau hingga sebati dengan menggunakan whisker
Selepas tu ,ambil 1 biji telur atau 3 biji ,pecahkan dan kacau menggunakn garfu terlebih dahulu..kacau gitu-gitu je tak perlu pukul sampai kembang
Masukkan telur dan kacau hingga sebati
Seterusnya, masukkan esen vanila dan kacau..lagi
Masukkan pula air..kacau lagi
3 sudu teh/kecil butter ...kemudian cairkan terlebih dahulu
Selepas tu, masukkan butter cair tadi dan kacau
Adunan yang dah sebati
Last step, sila tapiskan adunan tersebut
Sediakan kuali anti lekat ( non-stick pan ) panaskan dengan menggunakan api yang kecil.
Kemudian, ambil sesenduk kecik adunan tuangkan...
Masak sampai bahagian bawah adunan tu macam nak kering ..kering tau ,bukan hangit..adunan ni jangan di terbalikkan masa proses memasak
Bila dah masak,korang lekangkan crepe tu dengan sudip atau sudu, pastu pindahkan ke atas bekas dengan cara terbalikkan macam gambar diatas
Hasilnya permukaan crepe yang kering di bahagian atas yang licin di bahagian bawah..pi sambung masak lagi sampai adunan habis
Letakkan pinggan berasingan supaya tak lekat bila kita ambil nanti
Gunakan whipping krim tak payah tambah gula sebab dah manis dah
Putar whipping krim/fresh cream sampai kental....siap
Ambil dalam satu sudu kecil isi durian gred A
Memula, letak sesudu kecil whipping cream, isi durian di tengah dan akhir sekali lapiskan semula dengan krim takyak banyak-banyak karang susah nak balut.
Pastu, tarik kulit kiri dan kanan dengan berhati-hati
Pastu tarik kulit crepe bahagian atas ke bawah, bahagian bawah ke atas paham kan ???
Kemudian, terbalikkan dan ni hasilnya
Siap dihidang
Kalau nak comel lagi kalau nak letak papercup size besar
jangan lupa letak kat peti ais barulah rasa nyam-nyam
jangan lupa letak kat peti ais barulah rasa nyam-nyam
SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan