Bahan-bahan untuk Sizzling Yee Mee:
- 1 Sanggul yee mee ( gulung ) .
- 2 Bawang putih
- 3 Biji cendawan shitake ( cendawan kering )
- 1 Ketul dada ayam
- 3 Biji cili kering
- 2 Sudu besar sos tiram
- 3 Sudu besar kicap cair
- 1 Sudu besar kicap pekat
- 1/2 Halia ( hirirs nipis )
- Serbuk lada hitam
- Garam ( secukup rasa )
- Beberapa titik minyak bijan
- 1 Sudu besar tepung jagung ( dibancuh dengan sedikit air )
- Minyak
- Sayur sawi
Cara- caranya :
1) Masukkan bawang putih, cili kering dan halia.
2)Tumiskan sehingga naik bau..
3) Masukkan ayam yang telah dipotong.
4) Masukkan 2 cawan air.
5) Masukkan pula sos tiram, kicap cair, kicap pekat dan juga serbuk lada hitam. Biarkan mendidih
6) Ambil cendawan shitake yang telah direndam.
7) Potong 2 atau 4 bahagian.
8) Masukkan cendawan serta sayur sawi yang telah dipotong tadi. Tunggu dalam 2,3 minit,masukkan tepung jagung dan kacau sehingga pekat.Titikkan minyak bijan ( jangan terlalu banyak )
9) Akhir sekali masukkan 1 sanggul yee mee.
10) Masukkan ke dalam kuali dan biarkan dalam 2 minit.
11) Sedia dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan