Bahan-bahan untuk Kuih Sagu Mata Ikan:
- 3 Cawan Air.
- 1 Cawan Sagu.
- 3/4 Cawan Gula Pasir.
- 1 Sudu Teh Sirap Air.
- Kelapa Putih.
- Garam.
Cara-caranya:
1) Masukkan 3 cawan air ke dalam periuk kecik
2) Panaskan air tadi dengan api sederhana.
3) Bersama 1 sudu teh sirap pekat ke dalam periuk
4) Bila air dah mendidih,masukkan sagu ke dalam periuk
5) Kacau sebati selama 10 minit
6) Bila dah pekat,masukkan gula pasir
7) Kacau sehingga pekat
8) Bila dah likat sikit,masukkan ke dalam bekas atau loyang
9) Sebelum tu ,panaskan tempat untuk dikukus.
10) Bila dah masak,sejukkan sagu di luar
11) Masukkan garam dan gaul bersama kelapa putih.potong dan gulingkan kuih sagu tadi ke dalam kelapa putih
12)Sedia dihidang
detailnye..tq:)
BalasPadamnak tanya..kukus tu berapa lama?
BalasPadamTq resepinye..Dah buat 3x. 3 talam licin!
BalasPadamTq resepinye..Dah buat 3x. 3 talam licin!
BalasPadam